Mer information om vad 5-htp kommer ifrån och varför det inte är receptbelagt

Kroppen tillverkar 5-hydroxytryptofan (5- HTP) från tryptofan, som finns i proteinrik mat såsom kött och mjölkprodukter. 5-HTP är ca tio gånger mer aktiv än själva aminosyran L-tryptofan och är serotoninets (5-Hydroxy typtamine eller 5-HT) omedelbara förstadium. Tryptofan användes i många år som ett säkert och effektivt kosttillskott för att optimera produktionen av serotonin, men tog bort från marknaden p.g.a att en produkt i asien visade sig vara kontaminerad under tillverkningsprocessen. Forskarna vände sig då till mera naturliga källor som 5-HTP och fann då att den afrikanska plantan Griffonia simplicifolia innehöll höga halter av ämnet. En av fördelarna med 5-HTP till skillnad från tryptofan är att det krävs mycket mindre mängd av ämnet än tryptofan för att ge postiv effekt på hälsan. Del av förklaringen är att 5-HTP inte behöver modifieras innan den passerar blod hjärnbarriären för att konverteras till serotonin i hjärnan.

5-HTP har inga dokumenterade biverkningar av allvarligare karaktär. 5-HTP går emellertid inte att patentera eller få ensamrätt till efterson det är ett naturligt förekommande ämne. Av denna anledning är läkemedelsföretagen inte intresserade av att sälja syntetiskt framkallad 5-HTP.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0