Dag 2


Idag tog jag som sagt bara hälften av en kapsel. Pulvret hällde jag i ett glas med c-vitamin (som kan underlätta upptaget tydligen) och det löste sig fint. Smakade lite bittert men ingen fara.

Fick lite lätt yrsel idag igen, men mådde inte illa och kändes bra. Vill inte ta ut något i förskott, men tycker att jag haft väldigt lätt för att le och skratta idag, något som är välkommet efter ett bra tag av att inte känna mig glad alls.
Dock så avtog effekten för några timmar sedan, så jag tror att det bästa för mig skulle vara att dela upp doseringen på 2-3 ggr per dag, totalt 300 mg alltså. Borde räcka med morgon och kväll dock.
Har ändå haft en känsla av lugn i kroppen som inte brukar finnas där, känner mig inte avtrubbad men inte heller så nervös/orolig jag lätt kan bli. Känns bra men saknar effekten som fanns där för några timmar sedan.

Har idag fått fram lite andra områden 5-htp används för förutom behandling av depression:

* Pms
* Fibromyalgi
* Värk
* Sömnproblem

Kan passa på att nämna att jag natten till idag sov oerhört hårt, jag sover oftast väldigt lätt så det var skönt.

Vet inte om det bara är tillfälligt, men känner också att jag börjar se fram emot saker. som att träffa vänner, och det var ett tag sen jag orkade uppskatta sådant på riktigt när det inte gällde de närmaste. Att umgås med andra tog helt enkelt för mycket energi. Är det så att det redan verkar positivt är det ju helt underbart, kan bara hoppas.

Mer information om vad 5-htp kommer ifrån och varför det inte är receptbelagt

Kroppen tillverkar 5-hydroxytryptofan (5- HTP) från tryptofan, som finns i proteinrik mat såsom kött och mjölkprodukter. 5-HTP är ca tio gånger mer aktiv än själva aminosyran L-tryptofan och är serotoninets (5-Hydroxy typtamine eller 5-HT) omedelbara förstadium. Tryptofan användes i många år som ett säkert och effektivt kosttillskott för att optimera produktionen av serotonin, men tog bort från marknaden p.g.a att en produkt i asien visade sig vara kontaminerad under tillverkningsprocessen. Forskarna vände sig då till mera naturliga källor som 5-HTP och fann då att den afrikanska plantan Griffonia simplicifolia innehöll höga halter av ämnet. En av fördelarna med 5-HTP till skillnad från tryptofan är att det krävs mycket mindre mängd av ämnet än tryptofan för att ge postiv effekt på hälsan. Del av förklaringen är att 5-HTP inte behöver modifieras innan den passerar blod hjärnbarriären för att konverteras till serotonin i hjärnan.

5-HTP har inga dokumenterade biverkningar av allvarligare karaktär. 5-HTP går emellertid inte att patentera eller få ensamrätt till efterson det är ett naturligt förekommande ämne. Av denna anledning är läkemedelsföretagen inte intresserade av att sälja syntetiskt framkallad 5-HTP.


Information från helbreds.info

Bra information jag hittade på: http://helbreds.info/12/2010/01/nUr-du-ska-ta-5-HTP.html


Den kemiska 5-HTP, eller 5-Hydroxytryptophan, är en viktig del av serotonin produktionen. Serotonin är kroppens primära humör-reglering kemikalie. När kroppen är låg på serotonin, signaler hjärnan inte får rätt den behöver för att fungera ordentligt, vilket kan leda till depression och humörsvängningar

Så fungerar det

Om du är serotonin-brist kan du överväga att ta en 5-HTP tillägg. Tryptofan är aminosyran som förekommer i livsmedel som kroppen använder för att göra 5-HTP, som den sedan använder för att göra serotonin. 5-HTP inte förekommer i livsmedel, men det är en kemisk skede mellan konsumtion av tryptofan och produktion av serotonin. Genom att ta 5-HTP kan du hoppa över tryptofan scenen och ge din kropp med nödvändiga kemikalier för att göra serotonin.

Villkor

Humörstörningar är ofta orsakas av en brist i en av aminosyror. Känslor av depression är mest hänger samman med otillräcklig serotonin i kroppen. Om du upplever mild till måttlig depression, lägga till en 5-HTP tillägg kan bidra till att reglera humör och ge din hjärna med viktiga signalsubstanser.

Inte bara serotonin reglerar humör, reglerar det också sömn och aptit. Svårt att sova eller överdriven aptit kan tyda låga nivåer av serotonin. Med en 5-HTP tillägg kan bidra till att få sova genom att stimulera produktionen av melatonin. Enligt University of Maryland Medical Center, studier visar att 5-HTP kan hjälpa till att reglera aptiten. Så, om du kämpar med viktminskning, kan du överväga att lägga till en 5-HTP komplement till din kost.

Överväganden

Ingen mat innehåller 5-HTP. Men tryptofan, aminosyran som 5-HTP görs, finns i fjäderfä, mjölk, solrosfrön, grönkål, tång och potatis. Ofta helt enkelt öka ditt intag av tryptofan-rika livsmedel är tillräckligt för att höja dina nivåer av serotonin. Om du fortfarande bristfällig du kan lägga till ett tillägg. Kosttillskott som innehåller 5-HTP är gjorda av ett afrikanskt träd som kallas Griffonia simplicifolia. För att göra 5-HTP är fröna av trädet skördas och förädlas till tabletter.

Varningar

Med aminosyratillskott är inte utan risk. Höga doser av 5-HTP kan orsaka illamående, magbesvär och hjärtklappning. Taken i kvantitet, kan 5-HTP orsaka farliga toxicitet nivåer i hjärnan och levern. Om du har en sjukdom eller tar något läkemedel, tala med din läkare för att undvika farliga interaktioner och biverkningar

Dag 1

Igår bestämde jag mig för att ta den första kapseln. Märket jag till slut valde efter att ha sökt länge efter ett välkänt märke (välj noga, finns många icke pålitliga) heter Now Foods och styrkan per kapsel är 200mg.
Det finns flera kända märken men de här är de enda jag testat.

När jag började läsa på om 5-htp läste jag flera inlägg av en person som sagt sig få en omedelbar reaktion, genom att börja med en hög dos. Otålig som jag är bestämde jag mig för att göra likadant, och svalde två kapslar på tom mage (står på burken att man inte ska ta i samband med mat). Det ska man absolut INTE göra.

Efter 1,5 h började jag känna mig snurrig, varm och illamående. Illamåendet stegrades tills jag var tvungen att gå och kräkas flera gånger. Till slut mådde jag bättre, men det var inte en trevlig upplevelse. Där fick jag för att ha underskattat receptfria läkemedel..
Då tog jag ändå 100mg mindre än personen (och flera andra) jag läste om.

Att det hade någon form av effekt är det ingen tvekan om. Dock var detta mycket obehagligt och inte alls att rekommendera. Läste senare att illamående och huvudvärk är vanligt vid höga doser. Tyvärr är mina kapslar dubbelt så starka som de vanligaste, så har bestämt mig för att öppna kapseln och bara ta hälften av pulvret nästa gång.

Nedan är en bild på kapslarna jag tar, dock förpackningen med normal styrka.


5-htp

"5-HTP produceras normalt i kroppen med ursprung i aminosyran L-tryptofan. 5-HTP är ca tio gånger mer aktiv än själva aminosyran L-tryptofan och är serotoninets (5-Hydroxy typtamine eller 5-HT) omedelbara förstadium. Serotonin finns bl.a. i hjärnan och centrala nervsystemet och spelar där en viktig roll i humör, beteende och sömn relaterade kroppsfunktioner."


Jag kom först i kontakt med 5-htp, en typ av antideppressiva som säljs utan recept när jag satt ensam hemma en extra tung dag och googlade runt.
Eftersom jag skulle till england kort därefter bestämde jag mig för att plocka med mig en burk hem, eftersom det blev billigare än att köpa här hemma i sverige.

Jag har länge känt mig nere, ledsen och väldigt trött, så jag tyckte att det här var värt en chans. Eftersom det inte var så lätt att hitta information om hur det påverkar en, så bestämde jag mig för att starta den här bloggen som kanske kan vara till hjälp för någon där ute :-)

5-htp är helt lagligt, icke receptbelagt och går att köpa i hälsokostaffärer, kanske till och med apotek.




RSS 2.0